„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mauser Gewehr 98 ismétlőpuska

A Mauser Gewehr 98 és főbb változatai (Kar 98a, Kar 98b, Kar 98k) több mint fél évszázadon át voltak a német hadsereg alapvető hadipuskái. A Mauser testvérek az 1860-as évektől gyártottak puskákat a hadsereg számára. A Gewehr 98 egy hosszú fejlődés eredménye, rendkívül megbízható és pontos fegyver. Hamar általánosan elterjedt “szabvánnyá” vált, hozzá hasonlították az összes többi fegyvert. Németországon kívül gyártották Törökországban, Csehországban, Jugoszláviában és számos egyéb országban, valamint a Mauser-típusú forgótolózár licencét számos cég megvásárolta. Az első világháború alatt készült egy rövidebb, karabély változata is, Gewehr K98 néven. Elsősorban a lovasság részére szánták, de később a rohamcsapatok is gyakran használták. A két világháború között fejlesztették ki a Gewehr K98k változatot, amit a német hadsereg 1935-ben rendszeresített és a második világháború során a német katonák fő fegyvere volt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,92 mm

  • Méretek: csőhossz 740 mm; teljes hossz: 1250 mm

  • Tömeg: 4,093 kg

  • Tűzgyorsaság: 15 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 878 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább