„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mauser C-96 'Broomhandle' öntöltő pisztoly

A fegyvertörténet szempontjából mérföldkőnek tekinthető pisztoly a Mauser C-96, melyet 1896-tól 1936-ig gyártották. Ez idő alatt 22 (!) változata jelent meg. Ezek egyikénél sem történt számottevő beavatkozás a fegyver konstrukciójába. Az egyes változatok űrméretben, alkalmazott lőszertípusban, csőhosszban, tárkapacitásban, irányzékjellegben térnek el főként egymástól. A szerkezetbe való legnagyobb mérvű beavatkozást az jelentette, hogy egy kései változatba beépítették a sorozatlövés-tüzelési módot, azonban itt se avatkoztak be lényeget érintően a konstrukcióba: a sorozatlövő változat szinte valamennyi szerkezete, alkatrésze ugyanaz volt, mint az 1896-ban elkészített prototípusé, mindössze pár alkatrészt módosítottak benne.

Konstrukciós jellemzését tekintve a C96 (és annak valamennyi változata) rövid csőhátrasiklásos, szilárd reteszelésű, külön retesztestes (reteszelőtömb), külső kakasos, mechanikus biztosítóval ellátott, rögzített táras öntöltő maroklőfegyver. A pisztoly általános kinézetét meghatározza az elsütőbillentyű előtt elhelyezett beépített tár, ami valóban egyedi, mással alig összetéveszthető jelleget kölcsönöz a fegyvernek. Emellett szintén sajátos (bár nem egyedi) a kor szellemének és esztétikai elvárásainak megfelelő forgástest kialakítású csőfelület, illetve a szinte kör keresztmet- szetűnek tűnő markolat (éppen ez utóbbi sugallta a játékos kedvű amerikaiak számára a seprűnyélre való asszociálást).

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7.63 mm és 9 mm

  • Csõhossz: 140 mm

  • Teljes hossz: 290 mm

  • Tömeg: 1,10 kg

  • Torkolati sebesség: 430 m/s

  • Tár befogadóképessége: 6, 10, 20 töltény

  • Elméleti tűzgyorsaság: 200 lövés percenként

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább