„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gewehr 41 félautomata puska

Az a tény, hogy más nemzetek mint az USA vagy az oroszok már rendelkeznek jól használható öntöltő fegyverekkel, vezettek el a német Gewehr 41 kifejlesztéséhez. Így 1940-ben a Mauser és a Walther fegyvergyárak kaptak megbízást az új fegyver létrehozására. Rövid időn belül a Mauser Gewehr 41(Ma) néven, a Walther pedig Gewehr 41(W) néven bemutatta a saját prototípusát. A Mauser Gewehr 41-ről hamar kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a feladatra, így a Walther Gewehr 41 kapta meg a sorozatgyártást. A végleges változatot a Wehrmacht Gewehr 41 félautomata puska néven rendszeresítette. A csapatpróbákon azonban kiderült, hogy a fegyver túl nehéz és bonyolult, kezelhetősége is hagyott kivánnivalót maga után. Ehhez jött még a meglehetősen megbízhatatlan működése. Kis példányszámban készült, és a Gewehr 43 megjelenése után 1943-ban le is állították a gyártását. Az elkészült példányokat a keleti fronton vetették be.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,92 mm

  • Méretek: csőhossz 546 mm; teljes hossz: 1124 mm

  • Tömeg: 4,71 kg

  • Tűzgyorsaság: 40 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 745 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 10 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább