A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Flammenwerfer 41 lángszóró

A német rohamegységek fegyvere volt. Két fő alkatrésze: a tartály és a lángszórócső. Az égő anyag tartályból való kipréselésére általában nagynyomású nitrogént használtak, a németek azonban oxigént és ózont is alkalmaztak. A lángszórócső végét permetszerűen elhagyó folyadékot egy erre alkalmas szerkezet gyújtotta be. A láng hosszúságát a szabályozószelep segítségével állították be. A kezelő katona testi épségét azbeszt ruha és kesztyű védte. A 40.1 cm hosszú Flammenwerfer 41 lángszóró tömege üresen 18,4 kg, töltve 22,1 kg volt. A 7,5 liter űrtaltalmú palackban a nyomás 30 atmoszféra. Egy tartós tűz körülbelül 10-12 másodpercig hatott, a kéttartályos palackból 2-15 tűzlöketet lehetett kifújni. A Rheinmetall-Borsig cég 1941 szeptemberétől 64 284 darabot gyártott le belőle a háború folyamán. Elődje a Flammenwerfer 39 volt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrtartalom: 7,5 liter

  • Méretek: csőhossz 372 mm; teljes hossz: 401 mm

  • Tömeg: 22,1 kg (töltve)

  • Össz. égési idő: 10-12 mp

  • Működés: töltény gyújtás/nitrogéngáz

  • Alkalmazási táv: 32 m

  • Kilövellési sebesség: másodpercenként 140 méter

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább