„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MP 35 géppisztoly

mp35
 
A rendkívül egyszerű szerkezeti kialakítású géppisztolyt az 1930-as évek elején a korábbi Bergmann géppisztolyból, az MP 28-asból fejlesztették ki. A tömegzáras fegyver 9 mm-es Luger ill. Parabellum pisztolylőszert használt. Tűzgyorsasága percenként 350 lövés, a lövedék kezdősebessége 350 m/s volt. Elsősorban 20 lőszert tartalmazó egyenes tárral használták a fegyvert, de csigatárat is rendszeresítettek hozzá, amely 32 lőszer befogadására volt képes. A géppisztoly fa tusával és perforált csőpalásttal rendelkezett. 4,3 kg-os tömege és 850 mm-es hossza kedvezőnek bizonyult az ejtőernyős alkalmazás szempontjából, nem véletlen, hogy 1939-ben rendszeresítésre került a magyar ejtőernyőscsapatoknál is. Utódja az MP 38-as lett, de végig szolgálatban maradt a II. világháború egész ideje alatt.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm

  • Méretek: csőhossz 200 mm; teljes hossz: 850 mm

  • Tömeg: 4,31 kg

  • Tûzgyorsaság: 350 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 350 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 20-32 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább