„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MP 28 géppisztoly

mp28
 
A Hugo Schmeisser tervei alapján készült és később hivatalosan a Maschinen Pistole 18, vagy MP18 továbbfejlesztett változatát az Emil Bergmann tervezte MP28-ast 1925-ben kezdték el gyártani Németországban, a Reichswehr kívánságára. A rendkívül egyszerű szerkezeti kialakítású tömegzáras fegyver 9 mm-es pisztolylőszert tüzelt. Tűzgyorsasága percenként 250 lövés, a lövedék kezdősebessége 340 m/s volt. Elsősorban 20 lőszert tartalmazó tárral használták a fegyvert, de 32 és 50 lőszer befogadására képes tárakat is rendszeresítettek hozzá. A géppisztoly fa tusával és perforált csőpalásttal rendelkezett, 4,7 kg-os tömege és 810 mm-es hossza kedvezőnek bizonyult az ejtőernyős alkalmazás szempontjából, nem véletlen, hogy 1939-ben a magyar ejtőernyőscsapatoknál is rendszeresítésre került.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Parabellum

  • Méretek: csőhossz 200 mm; teljes hossz 810 mm

  • Tömeg: 4,72 kg (üresen)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 250 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 340 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 20 - 32 - 50 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább