„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MG 08/15 géppuska

mg08
 
A Maschinengewehr 08-at, - mint a neve is mutatja - 1908-ban rendszeresítette a német hadsereg. Maga a fegyver egy 1901-es modell módosított változata, ami gyakorlatilag Maxim 1884-es géppuskájának másolata volt. Az MG 08 a korabeli géppuskákhoz hasonlóan vízhűtéses, a csövet körülvevő köpenybe közel 5 liter víz fért. 1915-ben aztán szolgálatba állítottak egy szerkezetileg nagyon hasonló fegyvert. Tömege 17,8 kg lett, ezért könnyű Maxim MG 08/15 néven rendszeresítették a csapatoknál. Továbbra is vízhűtéses volt (de csökkentett hűtéssel), és a nehéz fegyverállvány helyett csak egy kis fegyverlábat kapott. Ám a súlya még így is túl nagy volt, hogy könnyű géppuska szerepkörben használják. 1918-ban vezettek be egy léghűtéses modellt Maschinengewehr 08/18i jelöléssel. A németek mindkét típust 1942-ben újra szolgálatba állították, és a világháború végéig használták.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm (7.92x57 Mauser)

  • Méretek: csőhossz 720 mm; teljes hossz: 1445 mm

  • Tömeg: 17,8 kg + 3 kg víz

  • Tűzgyorsaság: 900 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 850 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 100 vagy 200 töltényes szalagtár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább