„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Granatbüchse 39 kézi páncéltörő

granat_39
 
A PzB-39-es páncéltörő puskának 1941 novemberében készült egy puskagránátok kilövésére alkalmas változata - a Granatbüchse Grb-39 - ez 1943-ig szolgált, páncélosok és gyalogság ellen szánt gránátokkal. Nem volt igazán sikeres fegyver, 1942 végére - az összes páncéltörő puskával együtt - már szinte minden harckocsi ellen hatástalan volt, és szerepüket a különböző páncél elhárító rakétafegyverek vették át. Az eredeti Pzb-39 utolsó harci alkalmazására azonban 1944-ben került sor. Az arnhemi SS-altisztképző iskola használta a szeptemberi Market-Garden szövetséges hadműveletben az 1. angol légideszant-hadosztály járművei ellen. A háború folyamán körülbelül 2000 darab készült belőle a Gustloff cégnél.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 0.39 kg G.Pzgr.46 gránát

  • Méretek: csőhossz 612 mm; teljes hossz: 1232 mm

  • Tömeg: 9,89 kg (gránát nélkül)

  • Tűzgyorsaság: 6 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 55 m/sec (alkalmazott gránáttól függően)

  • Hatásos lőtávolság: 500 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább