A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Danuvia 39 M géppisztoly

39m
 
A Király Pál által tervezett, a Danuvia gyárban készített fegyvert 1939-ben rendszeresítette a magyar hadsereg. Kevésbé volt igényes, mint pl. a hasonló német típusok, viszont ez megkönnyítette a gyártását. Jelentős előnye volt a nagy tűzgyorsaság, ez a rivális modelleknél előbbre helyezte. Ezen szempontokat vették figyelembe bevezetésekor. Érdekessége, hogy a tárat be lehetett hajtani. Egyes- és sorozatlövések leadására is alkalmas volt. Mivel az ejtőernyős fegyvernemnél sok volt a gond a hosszú fegyverrel, elkészült egy olyan, 39/A M jelű változat, amelynél az eredetileg egy darabból álló fatusát két részből készítették, hogy be lehessen hajtani azt. A két változatból egyenként és összesen is csak kevés készült, a gyártással rövidesen átálltak a 43 M modellre.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 9 mm Parabellum

  • Csőhossz: 500 mm

  • Teljes hossz: 1050 mm

  • Tömeg: 4,15 kg (üres tárral)

  • Tűzgyorsaság: 730 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 450 m/s

  • Tár befogadóképessége: 40 töltény (szekrénytár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább