A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Solothurn 43 M golyószóró

Ezt a golyószórót már a háborús kényszer hozta létre, mert 1943-ban az összes magyar lövészfegyver számára a német Mauser lőszert rendszeresítették. Szerkezete majdnem teljesen azonos az előd, a 31 M golyószóróéval, csak a csőfurata 7,92 mm-es űrméretű. A fegyver csövét és zárját az eltérő paraméterekkel rendelkező töltény miatt kissé át kellett alakítani, és az irányzék sem maradt a régi. A perem nélküli lőszerre tervezett új, 30 lőszert befogadó tárak kevésbé voltak ívesek, mint a régiek. Az új golyószórókkal 1944 második felében kezdték el a csapatokat ellátni, a gyártó üzem ezt követő elfoglalása miatt azonban az utánpótlásnak hamarosan vége szakadt. Kb. félezer ilyen típusú fegyver kerülhetett végül a csapatokhoz.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,92 mm

  • Méretek: csőhossz 600 mm; teljes hossz 1170 mm

  • Tömeg: 9,97 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 500 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 760 m/sec

  • Hatásos lőtáv: 750 m

  • Tár befogadóképessége: 30 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább