„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Solothurn 31 M golyószóró

A Solothurn 1930/MG 30 géppuska magyar, kissé átalakított változatát 8 mm-es Solothurn 31 M golyószóró néven a Danuvia gyártotta. A rövid csőhátrasiklásos, merev reteszelésű, léghűtéses csővel szerelt fegyver, egyes és sorozattűz leadására egyaránt alkalmas volt. A 9,5 kg tömegű fegyver 2000 m hatásos lőtávolságon 350 lövés/perc tűzgyorsasággal tüzelt, egy 25 lőszer befogadására képes szekrénytárból. Peremes lőszert alkalmazott. Üzemeltetési jellegzetessége a görgős szerkezet miatti állandó olajozási szükséglet volt, ami fagypont alatti külső hőmérséklet esetén - a fegyverolaj viszkozitásának növekedése miatt - problémát okozhatott. Alacsony hőmérsékleten ezért speciális fegyverolaj alkalmazása vált szükségessé. Villaállvánnyal szerelték. Légvédelmi állványra helyezve, és körcélgömbbel felszerelve csapatlégvédelmi feladatokat is ellátott. A fegyvert az 1943-as korszerűsítésnél úgy módosították, hogy perem nélküli lőszerrel tüzelhessen. A háború végéig gyártották, az elkészült fegyverek darabszáma jóval meghaladhatta a tízezret. Beépített fegyverzetként használták a Csaba páncélgépkocsikhoz.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 8 mm

  • Méretek: csőhossz 600 mm; teljes hossz 1170 mm

  • Tömeg: 9,5 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 600 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 730 m/sec

  • Lőtávolság: elméleti 4400 m; gyakorlati 2000 m

  • Tár befogadóképessége: 25 töltényes tár, vagy 250 töltényes heveder

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább