„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Schwarzlose 1907/31 M géppuska

A magyar honvéd gyalogság a II. világháború kitörésekor a 8 mm-es 1931 M Schwarzlose géppuskával rendelkezett, amelyet még az első világháborúban rendszeresítettek. A hazai ipar nagy mennyiségben gyártotta ezt a vízhűtéses géppuskát. A fegyvert hatásos lőtávolsága elérte a 2500 métert, általában háromlábú állvánnyal szerelték, de légvédelmi állványra is felhelyezhető volt. 1931-ben a heveder töltényszámát 100 darabra csökkentették az eredetileg használt 250 helyett, majd az 1943-as korszerűsítésnél alkalmassá tették perem nélküli lőszerrel folytatott tüzelésre. A megfelelő üzemeltetés mellett rendkívül megbízható, jól terhelhető géppuska hátránya viszonylag nagy, feltöltve 42 kg-os tömege volt. A magyar katonai vezetés a Schwarzlose géppuska leváltását 1942-től a német MG 42 könnyű géppuska licenszének megvásárlásával, és a gyártás mielőbbi beindításával igyekezett megoldani. Mivel a gyártás megindítása elhúzódott, a Schwarzlose egészen a háború végéig rendszerben maradt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 8 mm

  • Méretek: csőhossz 600 mm; teljes hossz: 1170 mm

  • Tömeg: 41,96 kg (harcrakészen)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 350 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 580 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 100 töltényes heveder

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább