„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Frommer 1937 M öntöltő pisztoly

Az 1929-ben Frommer Rudolf tervezte 1937 M öntöltő pisztoly 9 mm-es Browning Short lőszerrel tüzelt és a Magyar Királyi Honvédség hivatalos oldalfegyvere volt egészen 1945-ig. A fegyver nem egy merőben új konstrukció volt, hanem hosszú fejlesztés eredménye, a Frommer 29M hadipisztoly tökéletesítése. Arra, hogy mennyire kiforrottá vált a konstrukció, illetve, hogy mennyire igyekeztek a tervezők figyelembe venni a megrendelők igényeit, műszaki-harcászati elvárásait jó példa, hogy még a német Wermacht is rendszeresítette és mintegy 50 ezer darabot meg is rendelt. A magyar honvédség 1937-ben állította rendszerbe. Megközelítőleg 200 ezer darab került legyártásra.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm

  • Méretek: csőhossz 110 mm; teljes hossz 190 mm

  • Tömeg: 0,73 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 20 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 274 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 7 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább