„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FÉG 1935 M ismétlőpuska

Az 1933 mintájú kísérleti puska alapjain létrehozott új, jobb szerkezetű 1935 mintájú ismétlőpuska teljesen magyar tervezésű volt, egyetlen alkatrésze sem volt azonos a régi Mannlicher-puskáéval. Megbízhatóbb működésű és gyártási szempontból is előnyösebb volt. Az irányzékrugó kivételével minden rugója tekercsrugó, így adogatószerkezete is megbízhatóbb volt. Zárja Mannlicher-Schönauer rendszerű, kettős reteszelésű forgózár, mely extrém időjárási viszonyok között is simán működött, nem ragadt be, mint a régi puska zárja. A zár feszített és fesztelenített állapotban egyaránt biztosítható volt. Csöve és irányzóvonala is hosszabb volt, irányzéka íves csapóirányzék 100-2000 m-es beosztással. A hosszabb cső miatt kezdősebessége nagyobb, és lőszabatossága is jobb volt, mint a régi fegyveré. Teljesen új megoldás a puska osztott ágyazása, ami miatt gyártása előnyösebb volt, mert hazai fákból készült import nélkül. Szuronya is teljesen új tervezésű, feltűzése a jóval hosszabb Lebel-puskáéhoz hasonló. Pengéje azonban széles kiképzésű volt, és nem tőrszurony jellegű, mint a Lebel-puskáé.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 8 mm

  • Méretek: csőhossz 480 mm; teljes hossz: 1000 mm

  • Tömeg: 3,36 kg (üresen)

  • Tûzgyorsaság: 350 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 750 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes belső tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább