A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

P Mod 37 pisztoly

  • Lőszer: 7,65mm pisztolytöltény, szekrénytárban 7 db lőszer

  • Tömeg: 0,75kg

  • Csőhossz: 99mm

  • Huzagolások száma: 6 db jobbra forgó

  • Lövedék kezdősebessége: 300m/s

 
Miután az FFG fegyvergyár megalkotta a kitűnő minőségű 37M pisztolyát 1941-ben a Német fél megrendelésnek eleget téve megalkotta a P Mod 37 típusjelzésű 7,65mm-es öntöltő pisztolyát. Az új típusú fegyver szerves alkotó részei teljesen megegyeznek a 37M pisztollyal azonban a P Mod 37 egy két gyökeres átalakuláson is átesett. A német fél 7,65mm-es kaliberben kérte az új típust, mivel náluk nem volt rendszerben a 37M pisztolynál ismeretes 9mm Frommer vagy a 9 mm Browning short pisztolylőszer. Valamint szintén külön kérésre a markolat biztosítón felül egy plusz tok biztosítóval látták el.
 
 
A fegyvert 1941-ben kezdték el gyártani a Német fél számára főleg a Luftwaffe részére.
1944-ig a P Mod 37 pisztolyból közel 86,000 darabot sikerült is leszállítani,ám ez után a gyár teljes kapacitása a Király géppisztoly gyártására koncentrálódott. A fegyver szánjába pedig a következő feliratok kerültek,P.Mod 37. Kal. 7,65 vagy a Pistole M37 Kal. 7,65.Valamint a jhv gyártókód került ami megfelel az FFG gyártó német kódjának. Ezen kód mögé került a gyártási év utolsó két számjegye is.
A jhv gyártókód: Metallwaren-Waffen-u. Maschinenfabrik A.G., Budapest IX, Ungarn
 
Szétszerelése megegyezik a magyar 37M pisztolyéval.
 
 
 
Írta: Jász József

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább