„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Frommer 1929 M hadipisztoly

frommer1929m
 
Az 1929 M hadipisztoly a Frommer Liliput mintájára készült 9 mm-es rövid Browning töltényekre, de ezt a típust csak a Királyi Honvédségnél rendszeresítették. Felépítése egyszerűbb volt a Stop pisztolyénál és tömegzáras szerkezete miatt működése megbízhatóbbnak bizonyult. A Liliputhoz hasonlóan itt is fennállt a cső és tárcsere lehetősége, ami jelentősen csökkentette a kiképzés költségeit. Egyetlen hátránya van mindössze, és ez maga az örökösen újító és kísérletező tervező, aki a szánból egy darabban kivehető zártömbbel szükségtelenül túlbonyolítja a pisztolyt, miközben a szerszám nélküli szétszedhetőségre nem fordít gondot. A későbbiekben Frommer ennek a hadipisztolynak a tökéletesítésével tervezte meg a Frommer 1937 M pisztolyát.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm (Browning Short)

  • Méretek: csőhossz 100 mm; teljes hossz: 172 mm

  • Tömeg: 0,75 kg

  • Tűzgyorsaság: 18-20 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 270 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 7 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább