„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mannlicher-FÉG 31 M ismétlőpuska

mannlicher31m
 
1931-ben szükségmegoldásként Magyarországon is rendszeresítették az Ausztriában kifejlesztett új, hegyes csúcsú lőszert, és a Mannlicher 1895/30 fegyvereket ehhez alakították át. A töltényűr felcsiszolása mellett a társzekrényen is változtatni kellett. Az ilyen módom átalakított fegyverek csövébe "H" betűt ütöttek a megkülönböztetés végett. Az 5 db töltényt egy acéllemez tárkeret fogta össze a könnyebb töltés érdekében. A tárba a tárkeretet felülről kellett betölteni, mely a társzekrény alján lévő nyíláson át az utolsó töltény csőre töltésekor kiesett. Az átalakítás azonban nem küszöbölte ki a szerkezeti hiányosságokat: az alapfegyver csak a gyárilag illesztett zárral működött megbízhatóan, az alkatrészek nem voltak csereszabatosak, és az illesztések szélsőségesen hideg időjárási körülmények között mozdíthatatlanná fagytak. Végül 1933-ban került sor egy teljesen új szerkezetű ismétlőpuska csapatpróbára bocsátására, amit azután a tapasztalatok alapján módosítva 1935-ben rendszerbe is állítottak. A Magyar Királyi Honvédség egyes alakulatai, akik nem kaptak a későbbi 35 M, illetve 43 M puskákból, ezeket a fegyvereket a II. világháború végéig alkalmazták.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm (7.92x57 Mauser)

  • Méretek: csőhossz 480 mm; teljes hossz: 1000 mm

  • Tömeg: 3,20 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 10 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 680-720 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább