„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FÉG 1943 M ismétlőpuska

feg1943
 
Az 1943 M típusú ismétlőpuska magyar áttervezésű fegyver, melyet a FÉG fegyvergyár és a zuglói Danuvia fegyvergyár készített német rendelésre 1940-től. Szerkezete nem volt azonos a német fegyverekével, csak az űrmérete és tölténye. Ennek ellenére Németországban Gewehr 98/40M-nek jelölték, pedig az 1935 M puska alkatrészeinek felhasználásával készült, csak az űrmérete változott 7,92 mm-esre. Maradt az osztott ágyazás, a cső és az irányzék is. A zárfogantyút azonban lehajtották és végét a csúszás ellen berecézték. Nem változtattak az elsütő szerkezeten sem. Az adogató szerkezet alul is teljesen zárt volt így nem kerülhetett be a szennyeződés. A háborús tapasztalatok alapján a fegyver minden fém alkatrészét matt sötétre kékítették.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7.92 x 57 mm

  • Méretek: csőhossz 480 mm; teljes hossz: 1010 mm

  • Tömeg: 3,86 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 350 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 750 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes belső tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább