„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Solothurn 36 M nehézpuska

s18
 
A magyar honvédség 1936-ban rendszeresítette a svájci solothurni fegyvergyár S–18 mintajelzésű, 20 mm-es űrméretű páncéltörő puskáját. Ez a Danuvia Rt. által licenszben gyártott fegyver a magyar katonai szakirodalomban 1936 M 20 mm-es Solothurn nehézpuskaként ismert. A rövid csőhátrasiklásos, egyes lövések leadására alkalmas öntöltő fegyver 500 méter távolságon, 20 mm páncélt ütött át. A 0,175 kg tömegű páncéltörő lövedék 762 m/s sebességgel hagyta el a 900 mm hosszú csövet, amelyet csőszájfékkel szereltek fel. Az öt lőszert tartalmazó tár a fegyver bal oldalán, vízszintesen helyezkedett el. Repeszromboló lőszerrel hatékonyan alkalmazták az ellenség megerősített ellenállási fészkei ellen 2000 méter távolságig. A fegyver szállításnál két részre – a 10 kg tömegű csőre és a 35 kg tömegű puskaegységre – bontották. Villaállvánnyal és íves irányzékkal szerelték. 1943-tól gyártását beszüntették, de egészen a háború végéig rendszerben tartották. A könnyű, szétszerelhető fegyver kiemelkedően fontos eszköze volt az ejtőernyőscsapatoknak, de ezt a nehézpuskát építették be a Toldi harckocsi és a Csaba páncélgépkocsi tornyába is.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 20 mm

  • Méretek: csőhossz 900 mm; teljes hossz 1640 mm

  • Tömeg: 44,52 kg

  • Tűzgyorsaság: 10 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 762 m/sec

  • Hatásos lőtáv: 400 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább