„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 96 és 99 könnyűgéppuska

machine_gun_type_96_1
 
A Type 96 (Kyūroku-shiki Kei-kikanjū– magyar fonetika szerint: Kjúroku-siki Kei-kikandzsú) első ránézésre gyanúsan emlékeztet a brit Bren könnyű géppuskára. Ez nem is véletlen: a két fegyvernek közös őse volt, a cseh Zbrojovka Vz.26 könnyű géppuska.
 
Korábban is volt szolgálatban japán géppuska, a Type 11, de ez nyitott adagolószerkezete miatt igen érzékeny volt a legkisebb szennyeződésekre is. Ekkor tesztelték a cseh golyószórót, amit a kínaiaktól zsákmányoltak. És bár a szerkezet a Type 11 Hotchkiss-gyökerein alapult, a design már a Zbrojovka géppuskától származott, annak felső tárával együtt. Ez a tömeget növelte ugyan, de a megbízhatóságot még inkább.
 
Kevésbé érthető, hogy a 30-as ívelt tárat és magát a fegyvert miért a régi, 6,5 mm-es Arisaka lőszerre méretezték, amikor már rendelkezésre állt a – még mindig gyenge, de valamivel mégis erősebb – 7,7 mm-es. Mindenesetre modern, kompakt géppuska lett…talán túl kompakt is. Fel lehetett szerelni bajonettel, és távcsővel is, ami azért meglepő egy támogatófegyver esetében. Ennek ellenére mesterlövész feladatokat is elláttak vele. A cső könnyen cserélhető volt, a túlhevülést elkerülendő. Természetesen bipod állvánnyal is felszerelték. Feladatköréből eredően csak sorozatlövésre volt képes, de viszonylag alacsony tűzgyorsasága miatt egy érzékeny ujjú lövész egyes lövéseket is leadhatott vele.
 
Továbbfejlesztése a Type 99 (Kyūkyū-shiki Kei-kikanjū – magyarosan: Kjúkjú-siki Kei-kikandzsú), amely már a 7,7 mm-es lőszert használta. A kalibert kivéve mindenben megegyezett a 96-os modellel, még az alkatrészek egy része is megegyezett. A három géppuska - a 11-es, a 96-os és a 99-es – egyaránt végigszolgálta a II. világháborút, sőt, a 96-os és a 99-es még a koreai háborúban is feltűnt kínai és észak-koreai oldalon, ezek mind háború után lefoglalt fegyverek voltak.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 6,5 mm

  • Csőhossz: 435 mm

  • Teljes hossz: 1105 mm

  • Tömeg: 10,2 kg

  • Tűzgyorsaság: 500 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 700 m/s

  • Tár befogadóképessége: 30 töltényes tár

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább