„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nambu pisztoly

nambu_14
Eredeti jelzése Nambu Kenjuu (magyar fonetika: Nambu Kendzsú). Mindkét világégést végigszolgálta a fegyver, két változatban: Nambu A (vagy Nambu 4), és Nambu 14. Nambu Kijiro fegyvertervező műve a pisztoly, akit a japán John Browning néven is szoktak emlegetni, holott ez a terméke igen messze áll Browning konstrukcióinak sikerétől…
 
Legnagyobb változata is gyenge, 8 mm-es lőszerrel tüzelt, aminek stophatása nem igazán volt. Igaz, ennek köszönhetően alig rúgott vissza a pisztoly, ami nagy mértékben növelte a pontosságát. Legnagyobb hibája mégis a tár volt. A tárrugó gyengesége miatt gyakoriak voltak az elakadások, mivel a gyenge rugó nem tudta kellő erővel emelni a lőszereket. A fegyver általános kivitele sem dicsekvésre méltó, a japán üzemek akkoriban még messze voltak a mai precizitástól. Ennek eredményeképpen a pisztoly hajlamos volt a széthullásra is. Mindezek fényében aligha meglepő, hogy nem terjedt el általánosan. Bár elérhető volt oldalfegyverként a tisztek számára, minden tiszt maga vásárolta fegyverét (nem kapták a seregtől), s bár a nacionalista tisztek a Nambut – hazai gyártmányként – megvásárolták, aki megengedhette magának, inkább valamilyen nyugati fegyvert részesített előnyben. A korábbi, 1902-es A modell három alváltozatban létezett. A „Nagypapa Nambu” 8 mm-es lőszerrel tüzelt, a kisebb „Bébi Nambu” pedig 7 mm-essel. A közbenső a „Papa Nambu” nevet kapta, szintén 8 mm-es lőszert használva, de több helyen alumínium alkatrészekkel szerelve. A későbbi nagy szériát, az 1925-ben tervezett 14-est főleg nagyobb, öblösebb sátorvasáról lehet felismerni. Az összes változatból összesen mintegy 295 ezer darab készült, ebből 279 ezer az újabb 14-es modell.
 
Érdekes módon a Nambu a háború után továbbélt Amerikában. William Ruger fegyvergyárosnak megtetszett a pisztoly formája, és garázsában lemásolt két „Bébi Nambut”. Ezeket végül mégsem dobta piacra, de az elsütőszerkezetet és a formát megtartotta minden idők legsikeresebb .22-es kaliberű amerikai sportpisztolyánál, a Ruger Standard-nél.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 8 mm

  • Csőhossz: 117 mm

  • Teljes hossz: 230 mm

  • Tömeg: 0,91 kg

  • Torkolati sebesség: 290 m/s

  • Tár befogadóképessége: 8 töltény

  • Elméleti tűzgyorsaság: 18 lövés percenként

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább