„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 99 puska

arisaka_type_99_v2
 
A Type 38 Arisaka-puska 6,5 mm-es kalibere elégtelen volt, ez volt az egyetlen hátránya. Ennek korrigálása érdekében tervezték meg a Type 99-et (azaz 99-shiki tan-syoujuu – magyar fonetikával: 99-siki tan-szjoudzsú), amely nagyobb, 7,7 mm-es lőszerrel tüzelt. Létezett rövidebb, karabély-változat is, akárcsak a Type 38-asnál. A fegyver azonban a dzsungelharcra éles, erős hangja miatt korlátozottan volt alkalmas.
 
Ugyanúgy Mauser-rendszerű zárdugattyú jellemezte, mint elődjét. Érdekes újítások viszont az előágyhoz rögzített, felhajtható drótállvány, ami a célzásban segítette az aránylag kistermetű japán katonákat, valamint a felhajtható irányzék kétoldali, skálával ellátott nyúlványa, amely a repülőgépek elleni alkalmazást volt hivatva elősegíteni…de ennek a hatékonysága igen erősen megkérdőjelezhető volt. Az állvány – gyengesége folytán, mivel egylábú volt, és drótból készült – szintén nem sokban járult hozzá az eredményes harchoz.
 
Eredetileg az összes Type 38-as arisakát le akarták cserélni, de a csendes-óceáni háború kitörése ezt megakadályozta, így a két fegyver egymás mellett, párhuzamosan állt rendszerben. A háború végi, durvább kidolgozású változatok mindkét típusnál sokat rontottak a jellemzőkön….
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 7 mm

  • Csőhossz: 657 mm

  • Teljes hossz: 1120 mm

  • Tömeg: 3,71 kg

  • Tűzgyorsaság: 15 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 730 m/s

  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes tár

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább