„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 97 kézigránát

A II. világháború jellegzetes japán kézigránátja a Type 97 (Kyūnana-shiki Teryūdan, magyar kiejtés szerint Kjúnana-siki Terjúdan) volt. Elődje, a Type 91 gránátvetőkhöz volt használatos, a 97-es nagyobb robbanóerővel és rövidebb késleltetéssel rendelkezett, a késleltetés ideje 4-5 másodperc volt.

Type 97 Grenade1

1937-ben tervezték, jellegzetes ananász-formájú volt. Mint azt más japán fegyverektől megszokhattuk, ereje kisebb a hasonló nyugati fegyverekénél. Tipikus támadó repeszgránát a Type 97. Használatkor egy biztosító sapkát kellett lecsavarni, és azután a biztosító szöget kihúzni.

1FSJAPHANDGRENADE

Használata nem túl biztonságos: egy erősebb ütés kemény felületen eltörhette a biztosító sapkát rajta, és ha a biztosító szög elmozdult, ez beindíthatta a késleltetést. Ez persze nem zavarta különösebben a Bushido szellemében – azaz annak szélsőséges értelmezésében – harcoló japán katonákat, akik vallották az ősi tételt: „A kötelesség nehéz, mint a hegy, de a halál könnyebb a tollpihénél.".

Type 97 grenade

Mivel elődjétől ránézésre igen nehéz megkülönböztetni, papírcédulákkal látták el a gránátokat, amire tintával bélyegeztek figyelmeztetést a rövid késleltetési időről. A gránátot a második kínai-japán háborúban alkalmazták először, és a II. világháború standard felszerelése lett, mind a hadseregnél, mind a Császári Haditengerészetnél. A tengeren a fogságba esést a japán katonák is e gránát segítségével kerülték el: egyszerűen felrobbantották magukat.

Technikai adatok:

  • Súly: 0,45 kg

  • Hossz: 98 mm

  • Töltet: Trinitrotoluol (Trotil, TNT)

  • Töltet tömege: 65 g

  • Késleltetés: 4-5 mp

Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább