„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nambu Type 99 könnyűgéppuska

Bár az 1936-ban szolgálatba állított Type 96 könnyűgéppuska ugyan komoly javulást hozott az előző Type 11-hez képest, hamar bebizonyosodott, hogy a 6.5x50 mm Arisaka lőszerrel - ez ugyanaz, melyet a Type 38 gyalogsági puska is használt tüzelő fegyver teljesítménye nem megfelelő. Amikor a japán hadsereg felváltotta a Type 38 puskát a jóval hatékonyabb, 7.7x58 mm-es Arisaka lőszerre tervezett Type 99 puskával, lehetővé vált egy ugyanilyen lőszerrel tüzelő géppuska létrehozása is. Ez lett a Type 96 7,7 mm-re áttervezett változata, a Type 99 könnyűgéppuska. Az 1942-ben rendszerbe állított fegyver igen megbizhatónak és hatékonynak mutatkozott a harcok folyamán, számláló mutatta rajta, hogy mennyi lőszer van a tárban, távcsövet lehetett rá szerelni, illetve a géppuskáknál szokatlan módon - csakúgy mint elődjére - bajonettet lehetett rá tűzni. A háború végéig gyártották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,7 mm (7.7x58mm Arisaka)

  • Méretek: csőhossz 550 mm; teljes hossz: 1181 mm

  • Tömeg: 11,42 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 250-900 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 715 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 30 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább