„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 92 nehézgéppuska

A japán csapatok tűztámogatására készült, a Hotchiss M1914 alapján ez a jellegzetes géppuska. Jelzése az ősi japán időszámításon alapszik, amely szerint 2592-ben állt rendszerbe. A Gergely naptár szerint ez 1932. Jelzése így: Kyuunii-shiki juu-kikanjuu, magyar kiejtés szerint: Kjúní-siki dzsú-kikandzsú.

A csendes-óceáni hadszíntér igen elterjedt fegyvere volt, jellegzetes hangja alapján az amerikaiak „harkály” néven emlegették. Aránylag könnyű volt, 3 fős kiszolgálószemélyzete akár felállított állvánnyal is könnyen mozgathatta. Fő hibája - ami érthetetlen is egy támogatófegyvernél – a kicsi, 30 lőszeres tár. A gyakori tárcsere miatt minduntalan elkoszolódott az adogatószerkezet, így az elakadások gyakoriak voltak. Ezt elég bután akarták orvosolni: gyárilag bekenték olajjal a töltényeket. Így viszont azok még jobban megkötötték a koszt, ami súlyos következményekkel járt. Sokáig merev műanyagléccel oldották meg a lőszeradagolást, de az igazi megoldást végül a tár elhagyása és a hevederből való tüzelés jelentette.

Űrmérete 7,7 mm, de ezen belül tüzelhetett peremes és perem nélküli lőszerrel is, sőt, a puskához való Arisaka-lőszerrel is használható volt. Alkalmazták könnyű légvédelmi géppuskaként is. Ennek megfelelően többféle irányzékkal készült: hagyományos nyílt irányzékkal, egyes példányok periszkópos irányzékkal, mások távcsővel, megint mások repülőgépek ellen javasolt gyűrűs irányzékkal.

A háború után használták a kínai polgárháborúban a köztársaságiak, majd a koreai háborúban a kommunisták.

Műszaki adatok:

  • Hossz: 1,156 mm

  • Csőhossz: 721 mm

  • Súly: 55,3 kg

  • Úrméret: 7,7 mm

  • Működtetés: gázelvezetés

  • Tűzgyorsaság: 450 lövés/perc

  • Hatásos lőtáv: 800 m

  • Torkolati sebesség: 732 m/s

Írta: Dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább