„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nambu Type 11 könnyűgéppuska

type11
 
A francia Hotchkiss géppuska 1922. évi Nambu-féle, 6.5x50 mm-es Arisaka tölténnyel tüzelő módosítása. Ez volt az első japán könnyűgéppuska, melyet nagy mennyiségben gyártottak és szolgálatba állítottak. Átalakított, szokatlan módon nyitott adagoló-rendszere rendkívül megbízhatónak bizonyult, és lehetővé tette a gyors újratöltést. Ugyanakkor viszont rendkívül érzékeny volt a különféle külső szennyeződésekre, és viszonylag kicsi űrmérete (6.5 mm) miatt - mint annyi más japán fegyver - nem volt kellőképpen hatásos a harcok folyamán. 1922-től 1941-ig megközelítőleg 29 000 darabot gyártottak belőle, és egészen a világháború végéig szolgálatban maradt. Továbbfejlesztett változata az 1936-ban szolgálatba állított - szintén 6,5 mm-es - Nambu Type 96 könnyűgéppuska lett.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 6,5 mm (6.5x50mm Arisaka)

  • Méretek: csőhossz 443 mm; teljes hossz: 1100 mm

  • Tömeg: 10,23 kg (üresen)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 500 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 730 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 30 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább