„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 38 Arisaka puska

type38
 
Az Arisaka Nariakira tervezte Type 38 (Sampachi-shiki hohējū, magyar fonetikával: Szampacsi-siki hohéjú, de egyszerűen Arisaka-puskaként – Ariszaka-hohéjú - emlegették) egy zárdugattyús, Mauser-rendszeren alapuló hadipuska. (A "38-as típus” Meidzsi császár uralkodásának 38. évére utal (1905), ez jelzi a típus rendszerbe állításának évét.) 1945-ig folyamatosan gyártották, annak ellenére, hogy 1939-től már szolgálatban állt utódja, a Type 99 – ugyanis nem volt idő a teljes átfegyverzésre.
 
A világháború leghosszabb puskája volt, különösen, ha felszerelték rá a 40 centis bajonettet is (gyakran tették ezt). A viszonylag kistermetű japán katonák így szabályosan lándzsaként használhatták a puskájukat. A frontalakulatokat ezzel szerelték fel, csak a műszakiak, hadtáposok, egészségügyiek  - valamint a lovasság - kapták a rövidített Arisaka-karabélyt, amelyet Meidzsi-karabély néven is ismertek. Ennek hivatalos jelzése Type 44 volt. A Type 97 is egy Arisaka-változatot takar, ez egy távcsővel felszerelt mesterlövész-puska. Egyetlen hibája – nagy, szinte már esetlen hosszán kívül – az erőtlen és kis kaliberű lőszer. 6,5 mm-es lőszert használtak az olaszok is egy időben, de annak is nagyobb ereje volt. Annál is inkább érthetetlen ez, hogy a háború utáni vizsgálatok kimutatták: az Arisaka-puska szerkezete messze a legerősebb volt a háborús puskák közül, tehát sokkal erősebb lőszer használatára is alkalmas lett volna.
 
Alkalmazói között találjuk Nagy-Britanniát is, ugyanis az I-világháború elején nagy mennyiséget vásároltak Japántól. Ezeket főleg kiképzésre használták, de 1921-re elavultnak nyilvánították (ha sejtették volna, hogy szembekerülnek még ugyanezekkel a fegyverekkel Burma őserdeiben…) A cári Oroszország Anglián keresztül jutott nagy mennyiséghez, használták mind az I. világháborúban, mind az 1917-es forradalmak során, valamint később, az intervenciós háborúban is. Utoljára Indonéziában jutott szóhoz az Arisaka-puska, a II- világháború után lefoglalt fegyvereket függetlenségi háborújukban vetették be.
 
A háború után nagy mennyiség maradt fenn, szuvenírként is sokat vittek haza az amerikai katonák. Érdekességképp meg kell említeni, hogy a japán fegyverekre ráütötték a császári ház krizantém-emblémáját. A fegyverletételkor ezt a krizantémot lemaratták a fegyverekről, ezzel jelezve, hogy többé nem a császár tulajdonát képezik. A gyűjtők között a sértetlen krizantémos puskák így a legértékesebbek Megközelítőleg 3 400 000 darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 6,5 mm

  • Méretek (hosszúcsövű változat): csőhossz 798 mm; teljes hossz 1280 mm

  • Tömeg: 3,95 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 30 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 760 m/sec

  • Maximális lőtávolság: 800-1000 m

  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes tár

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább