„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lebel M1886/93 ismétlőpuska

A Lebel puska bevezetésekor modern fegyvernek számított, ám 1914-re már eljárt felette az idő. Végül 1916-tól leváltotta a Berthier puska, ami ugyan jobb volt, de megvoltak a maga hibái. Az Mle. 1886/93 Lebel puska forgóhengeres zárú, nyolclövetű előágytáras fegyver volt, 8x50R Balle D típusú lőszert használtak hozzá. Ugyan 8 töltény befogadására volt képes, de azokat egyenként kellett betölteni az előágytárba, ráadásul előfordulthatott, hogy egy nagyobb erőhatásra elsült valamelyik töltény. A típust 1893-ban korszerűsítették, a fegyver minőségét jól példázza, hogy a francia haderő végigharcolta vele az első világháborút és még a második világháborúban is szereltek fel vele alakulatokat. A puskára csak az eredeti négyélű M.1886 szurony - melyet a köznyelv Lebel szuronynak is hív - volt feltűzhető. A fegyvernek volt rövidebb, karabély változata is.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 8 mm (8x50R mm Lebel)

  • Méretek: csőhossz 800 mm; teljes hossz: 1300 mm

  • Tömeg: 4,18 kg

  • Tűzgyorsaság: 10-15 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 700 m/sec

  • Maximális lőtávolság: 4100 m

  • Hatásos lőtávolság: 3200 m

  • Tár befogadóképessége: 8 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább