„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hotchkiss M1914 géppuska

Gázdugattyús, özönvíz előtti modell, 1917 után a francia gyalogság standard géppuskája lett, de az Amerikai Expedíciós Erők (A.E.F.) is előszeretettel használták a franciaországi harcokban. Az első világháborút követően Japán, Norvégia, Spanyolország, Belgium, Törökország és Lengyelország hadseregeiben is rendszerbe állították. Kellő karbantartás esetén megbízható fegyver volt, így a Hotchkiss géppuska az 1940-es évek elejéig aktív szolgálatban maradt. Összesen körülbelül 65 000 darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 8 mm (8x50R Lebel)

  • Méretek: csőhossz 775 mm; teljes hossz: 1270 mm

  • Tömeg: 23,57 kg (üresen)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 600 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 760 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 30 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább