„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hotchkiss M1909 könnyűgéppuska

1889-ben az amerikai John Browning és az osztrák Von Odkolek egymástól függetlenül feltalálta a gázdugattyús automata puskát, amely a csőből kiáramló lőporgázokat visszavezette egy dugattyúhoz, és ez mozgatta a zárat. Ezen az elven alapul ez a Lawrence Benet és Henri Mercie 1901-ben tervezte korai Hotchkiss-géppuska is. A Hotchkiss M1909-t 1909-től kezdte el gyártani a Hotchkiss, et Cie. Még ugyanebben az évben szolgálatba állította a francia hadsereg, ahol egészen a második világháború elejéig rendszerben maradt. A viszonylag jól sikerült fegyvert a belga, francia és brit csapatok mindkét világháború alatt használták a nehezebb Hotchkiss M1914 géppuskával együtt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 8 mm (8x50R Lebel)

  • Méretek: csőhossz 596 mm; teljes hossz: 1187 mm

  • Tömeg: 12,23 kg (üresen)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 500 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 806 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 30 és 50 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább