„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MAS 1936 tolózáras puska

mas36
 
A francia hadsereg vezetőiben a 1930-as években felmerült az igény, hogy az ekkorra már igencsak elavult Lebel- és Berthiert puskákat egy, a kor követelményeinek megfelelő fegyverrel cseréljék le. Így 1937-ben, az átalakításos típusok után egy teljesen új szerkezetű puskát rendszeresítettek a francia haderőben, a Manufacture d’Armes, Saint-Etienne fegyvergyárban tervezett, 1936 mintájú MAS-puskát. Ennek szerkezete elütött a Mauser, Mannlicher, Mosszin-Nagant típusú fegyverekétől. A zár a japán Arisaka puska zárját utánozta, de annál gyengébb volt, mert nem közvetlenül a csőnél reteszelt. További hátránya a biztosító hiánya volt (1886 óta egyik francia hadipuskának sincs!). Mindezek ellenére 1936-tól megközelítőleg összesen 250 000 darabot gyártottak le belőle és állítottak szolgálatba.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 7,5 mm

  • Csőhossz: 575 mm

  • Teljes hossz: 1020 mm

  • Tömeg: 3,73 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 15 lövés/min

  • Torkolati sebesség : 836 m/s

  • Tár befogadóképessége : 5 töltényes tár

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább