„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FM 24/29 könnyűgéppuska

fm1924
 
A francia tervezők - az I. világháború tapasztalatai alapján, és felismerve az elődtípus, a Fusil-Mitrailleur modéle 15 komoly hiányosságait - láttak hozzá 1922-ben egy támadó és védekező harcban egyaránt használható, újfajta könnyűgéppuska megtervezéséhez. Az így létrejött Fusil-Mitrailleur modéle 24 a francia hadsereg alapvető géppuskájává vált, 1924 és 1929 között tömegesen gyártották. A korai darabok még 8 mm-es Mauser-lőszerrel készültek, de az új lőszer nem vált be, a fegyver katasztrofálisan szerepelt Marokkóban. Végül az egész fegyvert áttervezték, már a 7,5x54mm típusú lőszerre, mely 1929-től a francia hadsereg standard - minden puska és könnyű géppuskalőszere lett. A francia összeomlás után a németek is szolgálatba állították 7,5 mm leMG116(f) jelzéssel.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,5 mm

  • Méretek: csőhossz 600 mm; teljes hossz: 1082 mm

  • Tömeg: 9,74 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 900 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 830 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 25 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább