„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FM 15 Chauchat golyószóró

chau15
 
Teljes neve: Fusil-Mitrailleur modéle 15. A magyar Frommer Rudolf tervei alapján készült és 1907-ben rendszeresítették. Így ez a fegyver volt a francia hadsereg elsődleges könnyűgéppuskája az első világháború alatt. Több mint 250 000 darabot gyártottak belőle, többet mint bármely más automata fegyverből ebben az időben. A fegyver egy újfajta sajtolási eljárással készült, ami ugyan nagyban leegyszerűsítette a gyártást, de a minősége finoman szólva is hagyott némi kívánnivalót maga után. A Chacuhat hajlamos volt az elakadásra, amit tovább rontottak a nyitott oldalfalú tárak, melyekbe nagyon könnyen szennyeződés juthatott, növelve az elakadás kockázatát. A franciák az első világháború után új golyószórót, az FM 24/29-t rendszeresítették, felismerve az FM 15 hátrányait. Magyarországra 1942-ben élelmiszer-szállítások fejében elavult francia hadianyagot, lövészfegyvereket hoztak be Németországból a rendőrség részére. 1943 elején a Kállay-kormány különleges rohamrendőrséget állított fel. Ezek fegyverzete és felszerelésébe kerültek, többek között az FM 15 golyószórók.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 8 mm

  • Méretek: csőhossz 460 mm; teljes hossz: 1143 mm

  • Tömeg: 9,14 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 250 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 630 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 20 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább