„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Berthier M1907/15 ismétlőpuska

b0715
 
A francia hadseregben rendszeresített Lebel M1886/93 puska felett 1914-re már eljárt az idő. Végül 1916-tól leváltotta a Berthier puska, ami ugyan jobb volt, de megvoltak a maga hibái. Az Mle.1907 Mannlicher-Bertier puska forgóhengeres zárú, Mannlicher-féle középágytáras, tárkeretes fegyver volt. A tárkeretbe eredetileg csak három 8x50R Balle D lőszer fért el, ami a harctéren a sok újratöltés miatt nem volt túl kedvező. A késöbbi változatoknál már öt töltényre növelték a tárkapacitást. Utódja az új 7,5 mm-es töltényre szerkesztett Berthier 1907/15 M34 volt. Ezt a hosszú csövű 8 mm- es 1907/15 mintájú puskából alakították át Mauser-rendszerű táradogatásra. Ez az átalakított hadipuska a francia haderő rendszeresített fegyvere volt 1936-ig, amikor a francia technikusok teljesen új fegyvert terveztek a véglegesen elfogadott 1929. M.C. 7,5 mm-es töltényhez és 1937-től rendszerbe állították a jóval modernebb MAS 36 típust. A Berthier puska ennek ellenére egészen az 1940-es francia összeomlásig szolgálatban maradt. A francia hadsereg amúgy sem fektetett nagy hangsúlyt a puskákra, a gyalogság fő fegyverének az aknavetőket és gránátokat tartották. Ahogy egy amerikai katona megjegyezte: a puskát leginkább arra használták, hogy legyen valamire feltűzni a szuronyt


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 8 mm (8x50 R mm Lebel)

  • Méretek: csőhossz 800 mm; teljes hossz: 1306 mm

  • Tömeg: 3,81 kg

  • Tűzgyorsaság: 11 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 715 m/sec

  • Tár befogadóképessége: eredetileg 3 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább