„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Maxim M32-33 finn géppuska


A Maxim M32-33 egy finn géppuska, amelyet a második világháborúban is használtak. Ez az orosz M1910 Maxim géppuska továbbfejlesztett változata. Ennek a fegyvernek a tűzgyorsasága 850 lövés/perc, míg a korábbi finn M09-21 és az orosz M1910 géppuskáé csak 600 lövés/perc volt. Az M32-33-at Aimo Lathi tervezte, sok fejlesztéssel ruházta fel elődeihez képest, mint például a gázadagoló mechanizmus és az új fém töltényheveder. Ezt a fegyvert légvédelmi feladatok ellátására szánták, speciális háromlábú állványát át lehetett alakítani úgy, hogy légvédelmi feladatkörre is lehessen alkalmazni, illetve optikai irányzékot is szereltek rá a repülőgépek elleni harcra. Később egy hótöltő sapkával is ellátták, így nem kellett 3 kg hűtővizet szállítani, hanem hóval helyettesítették. Pár M09-21 géppuskát M32-33-ra, ezeket M09-32-nek nevezték.

Technikai adatok:
  • Űrméret: 7,62 mm

  • Fegyver hossza: 1180 mm, csőhossz: 721mm

  • Elméleti tűzgyorsaság: 650-850 lövés/perc

  • Tömeg: 24kg

  • Tárkapacitás: 200 db-os heveder

  • Hatótávolság: 2000m

  • Lőszer: 7,62x53 mm R


Források:

http://www.had.eoldal.hu/fenykepek/finn-fegyverek/gepfegyverek_/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Maxim_M/32%E2%80%9333
Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább