„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lewis Mk. I könnyűgépppuska

levis
 
Ez a könnyűgéppuska még az első világháborúban debütált, de mivel könnyű volt és egy gyalogos által is kezelhető, a második világháború folyamán is használták. A Vickers géppuskájánál jóval olcsóbban (az ár 1/6-a), és sokkal gyorsabban előállítható (6-szor annyi) volt. A háború folyamán több 200 000 darabot gyártott le belőle a Birmingham Small Arms Co. Hatásos lőtávolsága 550 méter volt.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: .303 (7,7 mm)

  • Csőhossz: 665 mm

  • Teljes hossz: 965 mm

  • Tömeg: 12 kg

  • Tűzgyorsaság: 550 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 745 m/s

  • Tár befogadóképessége: 47, 97 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább