„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lee-Enfield No. 4 ismétlőpuska

lee-enfield
 
A brit hadsereg 1889-től alkalmazta a Lee rendszerű reteszt és tárat. 1895-től az Enfield huzagolási rendszer bevezetésével kezdődött el a Lee-Enfield puskák hosszan tartó karrierje. A No. 4 Mark I-es változat 1931-ben jelent meg. Financiális nehézségek miatt a tömeggyártás csak 1940-ben indult be, de ettől az időtől számítva egészen 1956-ig a britek standard puskájává vált. A No. 4 Mark I* a Kanadában és az USA-ban készített gyártmányokat jelöli. Készült mesterlövész- és könnyített változata is. A NATO létrejötte után 7,62 mm-es űrméretben készült L8A4 típusjelzéssel.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret : 7,7 mm (.303)

  • Csőhossz : 640 mm

  • Teljes hossz: 1129 mm

  • Tömeg : 4,14 kg

  • Max. gáznyomás a csőben: 3600 bar

  • Torkolati sebesség : 751 m/s

  • Tár befogadóképessége : 10 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább