„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bren Mk. I könnyűgéppuska

bren
 
Az 550 méteres hatásos lőtávval rendelkező fegyvert egy cseh licensz alapján kezdték gyártani Angliában. Folyamatos tüzelés alatt elég könnyen felforrósodott a csöve, ami gyakran cserére szorult, így a tartalék cső is a Bren géppuskás felszerelését képezte. Ahogy korának géppisztolyainál, a Bren tárja is hajlamos volt a beragadásra, ezért sokszor inkább 1-2 tölténnyel kevesebbre töltötték a tárakat. 100-as dobtárral használták légvédelmi célokra is, és a harckocsikon is nagy számban jelent meg. Használói egyszerűen túl pontosnak találták a Bren-t, mivel csekély szórása volt, és ezért lefogó tűzre, pásztázásra nem volt igazán alkalmas, ellenben egy tapasztalt lövész meglepően pontos lövéseket adhatott le vele. Megbízható volt és hatásos, emiatt nagyon népszerű volt a brit katonák körében, nem sokan cserélték volna el más fegyverre. Különböző gyárakban, több mint 345 000 darabot gyártottak belőle a háború folyamán.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: .303 (7,7 mm)

  • Csőhossz: 635 mm

  • Teljes hossz: 1150 mm

  • Tömeg: 10,4 kg

  • Tűzgyorsaság: 500 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 743 m/s

  • Tár befogadóképessége: 30 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább