„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

P.I.A.T. Mk. I kézi páncéltörő

Az 1943-ban szolgálatba állított kézi páncéltörő a sziciliai invázió idején mutatkozott be. Már ekkor problémát okozott, hogy a német harckocsik ellen szemből gyakorlatilag hatástalan volt. De voltak más problémák is: a lövedékek olyan érzékenyek voltak, hogyha elejtették õket, igen gyakran felrobbantak. Ennek kiküszöbölésére alkottak egyfajta "sapkát", amit a lövedék csúcsára erõsitettek. Előnye volt viszont, hogy a legtöbb kortársával ellentétben tüzeléskor nem produkált füstöt vagy villanást. Összesen 115 000 darabot gyártottak belőle a háború folyamán.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 89 mm

  • Méretek: csőhossz 991 mm; teljes hossz: 991 mm

  • Tömeg: 14,4 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 1 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 1012 m/sec

  • Hatásos lőtávolság: 90-100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább