„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lee-Enfield No. 5 karabély

A legendás brit hadipuska, a Short Magazine Lee Enfield (SMLE) legrövidebb verziója a No. 5, avagy a Jungle Carbine. A fegyvert dzsungelharcra fejlesztették ki, a közvetlen elődőt (Lee-Enfield No. 4) erősen könnyítették, és csökkentették a csőhosszt is. Tíz lőszert tárazhattak bele, nem volt különösebben pontos, de a dzsungelben bevált. A No. 5-öt hivatalosan sosem nevezték Jungle Carbine-nak, de a katonák által ráragasztott név mégis fennmaradt. Az 1944 márciusában befejezett fejlesztésű puskát 1944. szeptember 12-én állították hivatalosan rendszerbe. A gyártás 1947-ig folyt, 81 329 darabot a Birmingham Small Arms Company (BSA) Shirley üzeme, míg 170 039 példányt a Royal Ordnance Factory (ROF) Fazarkleyben gyártott. A Jungle Carbine nem csak a második világháborúban szerepelt, hanem részt vett a malajziai válságban (gurkhák és az SAS kezében), a koreai háborúban, illetve a legtöbb 1950-es évekbeli brit gyarmati konfliktusban is.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: .303 (7,7x56 mm R)

  • Méretek: csőhossz 531 mm; teljes hossz: 1003 mm

  • Tömeg: 3,14 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 20-30 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 774 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 10 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább