„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lee-Enfield No. 1 ismétlőpuska

Az SMLE őse, az 1888-ban rendszeresített Lee-Metford puska volt, melynél áttértek az Enfield-cég által alkalmazott huzagolásra, így megszületett a Lee-Enfield puska. A fegyver több módosításon átesett, míg eljutottak az SMLE-ig. A teljes neve: ".303 Caliber Rifle Short Magazine Lee-Enfield". A név kicsit kacifántosra sikerült, ugyanis a "short” nem a "magazine”-ra (tár) vonatkozik, hanem magára a fegyverre, ami rövidebb lett az eredeti Lee-Enfieldhez képest. A tár sem teljesen szokványos, ugyanis a modern fegyverektől eltérően gyakorlatilag fixen a fegyverhez lett rögzitve, a töltényeket a korabeli puskákhoz hasonlóan felülről, ötösével, a töltőkerettel együtt kell betölteni. Bár sokat kritizálták az SMLE-t, mert nem Mauser rendszerű, ennek ellenére igen kiváló fegyver volt. Egy átlagosan képzett katona percenként 15 lövés leadására volt képes vele, de voltak olyanok, akik képesek voltak akár 25 lövésre is. Előfordult, hogy a németek azt hitték, hogy géppuskatüzet kaptak, pedig csak egy SMLE-vel felszerelt, jól kiképzett alakulattal kerültek szembe. Az 1907-ben megkezdett gyártásától több, mint 17 millió darab (!) készült ebből a fegyverből. Nagy számban alkalmazták az I. és a II. világháborúban, a koreai háborúban, de még Afganisztánban is a szovjet invázió idején.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: .303 (7,7x56 mm R)

  • Méretek: csőhossz 635 mm; teljes hossz: 1132 mm

  • Tömeg: 3,96 kg

  • Tűzgyorsaság: 15-25 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 744 m/sec

  • Hatásos lőtáv: 910 m

  • Tár befogadóképessége: 10 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább