„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lanchester Mk I géppisztoly

A második világháború hajnalán sok ország hadserege felismerte az olcsó és nagy tűzerejű fegyver, a géppisztoly jelentőségét, Ekkor már a brit hadsereg vezetői is a fejükhöz kaptak és a hadsereg sok géppisztolyt megvizsgált. A finn Suomi géppisztolyt tartották a legjobbnak az esetleges gyártásra, ezen még kicsit elvitatkozgattak, tologatták az aktát egész addig, amíg kitört a finn-szovjet háború és a finnek legnagyobb sajnálatára az üzlet elmaradt, hiszen nekik is igen nagy szükségük volt a fegyverre. Végre a britek felismerték, hogy a kérdés kezd a körmükre égni és az amerikai Thompson géppisztolyból rendeltek egy "kisebb” tételt (amennyit csak szállítani tudnak az amerikaiak), de mint kiderült, ez a fegyver kissé bonyolult, kissé elavult és kissé túl drága volt. Közben a német MP18 és Bergmann-féle MP28 géppisztolyt is lemásolták és némi módosítással, Lanchester névvel a Sterling Armament Company elkezdte a gyártását. Ám akkor a Királyi Kézifegyvergyár egy teljesen új géppisztoly ötletével állt elő. Ez volt a Sten.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm Parabellum

  • Méretek: csõhossz 203 mm; teljes hossz: 851 mm

  • Tömeg: 4,342 kg

  • Tûzgyorsaság: 600 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 380 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 50 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább