„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Boys .55 páncéltörő puska

A 13.9 x 99B lőszerrel tüzelő páncéltörő puska a híres angol Enfield fegyvergyárban fejlesztette ki egy Boys nevű tervező. Halála után a fegyver az ő nevét kapta. Szolgálatba állítása 1937-ben történt. A háború alatt 3 fajta lőszert használtak hozzá. A Mark-1 torkolati sebessége 747 m/s a Mark-2-é 884 m/s, míg a wolfram maggal ellátotté 945 m/s volt. Átütőképessége egy 70 fokban döntött páncéllemezen 18 milliméter 100 méterről, és 12 milliméter 500 méterről. A lőszerek adagolása a fegyver tetején elhelyezett 5 darabos tárból történt. A fegyver csak egyes lövések leadására volt képes. Az ilyen erős lőszerhez egy igen komoly hátrarúgást elnyelő rendszer kell. A Boys puskánál szintén alkalmazták a csőszájféket, kiegészítve egy rúgós amortizációs rendszerrel a válltámasznál. A fegyvert az angol csapatok használták Franciaországban, Görögországban, Észak-Afrikában, és Kínában. Az európai hadszintéren gyorsan elavult, mivel a harckocsik egyre erősebb páncélzatot kaptak, helyette a PIAT kézi rakétavető sokkal alkalmasabb volt a német harckocsik ellen. Viszont az ázsiai hadszintéren a gyenge japán tankok ellen igen jó hasznát vették. 1937 novemberi szolgálatba állításától kezdve 61 178 darab került ki a csapatokhoz.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 13,9 mm

  • Méretek: csőhossz 910 mm; teljes hossz 1575 mm

  • Tömeg: 16 kg (üresen)

  • Lövedék torkolati sebessége: 747m/s

  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább