„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lee-Enfield No. 4T mesterlövészpuska

leeenfield4t
 
A Lee-Enfield No. 4 Mark I-es pontosságának köszönhetően mutattak be a háború folyamán egy mesterlövész változatot, amelyik megőrízte az eredeti fegyver jó tulajdonságait, de kiegészült egy távcsővel. A legyártott fegyverek egy részét a "Holland & Holland" cég közreműködésével alakították át úgy, hogy rákerült egy kiemelkedő támasztócsík a puskatusra, valamint rászerelték a távcső tartórészét és persze magát a távcsövet is. Ezek a 3x nagyítású távcsövek (No.32) mindegyike számozott volt, az elkészült fegyverekbe (bal csőfalba) beleütöttek egy "T" betűt (Telescopic Models), a Holland & Holland cég jelét (S51) és a távcső szériaszámát. Meglözelítőleg 30 000 darab No. 4 Mark I(T)-t gyártottak, a típus az egyik legjobb mesterlövész puskának bizonyult a világháború folyamán.


TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: .303 (7,7x56 mm R)

  • Méretek: csőhossz 640 mm; teljes hossz: 1129 mm

  • Tömeg: 4,14 kg

  • Tűzgyorsaság: reteszelős, minden lövés után újratöltést igényel

  • Lövedék torkolati sebessége: 751 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 10 töltény, két oszlopban

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább