„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1 Carbine félautomata puska

uscarbin
 
A 275 méter hatásos lőtávval rendelkező félautomata puska bevezetésével a fronton harcoló csapatok egy olyan fegyvert kaptak, amely egyszerre volt nagy tűzgyorsaságú, a géppisztolyokénál hosszabb lőtávú és könnyebb a többi puskánál. Főleg olyan egységek kapták, melyeknek eredendően is nagyobb súlyt kellett cipelniük fegyverükön kívül: utászok, aknavetős rajok, felcserek. A Garand-hoz képest, - a kisebb visszarúgásnak köszönhetően - ugyanannyi idő alatt több célzott lövést lehetett leadni vele. A visszahajtható válltámaszú M1A1 Carbine-ból 150 000 darabot gyártottak a háború folyamán, - ezekkel az ejtőernyős csapatokat szerelték fel. Létezett hozzá lángrejtő, puskagránátvető 30 db-os banántár, ill. bajonnettet is lehetett rá felerősíteni. Bár kisebb lövedékkel működött, mint a Garand, ugyanolyan halálos vagy végzetes lövéseket lehetett vele leadni, mint bármely más puskával, de nagyobb távolságokon már erősen vesztett pontosságából és átütőerejéből.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 7,62 mm

  • Csőhossz: 458 mm

  • Teljes hossz: 900 mm

  • Tömeg: 2,3 kg

  • Tűzgyorsaság: 550 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 600 m/s

  • Tár befogadóképessége: 15 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább