„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Browning M1918A2 B.A.R. géppuska

browning_bar_m1918a2
A kezdeti M1918A1 verziója a Browning Automatic Rifle-nek (BAR) elsőkén az első világháborúban került bevetésre az amerikaiak által. A BAR nagy elismerést érdemelt ki megbízhatósága révén, melyet a hálátlan körülmények között tanúsított. 1940-ben rendszeresítették az M1918A2-t. Általában szakaszonként egy volt belőle (pontosabban egyszerű gyalogos egységnél 9 főre jutott 1, tengerészgyalogosoknál 13 főre 3). Ezt tetézi, hogy a lőszer is igen nehéz volt hozzá, és szükséges volt egy plusz emberre, aki annak "kezelésével" foglalkozott. Ugyanazt a lőszert használta, mint az M1 Garand, ami praktikus cserélgetésre adhatott lehetőséget. Ezzel együtt a BAR-t az egyike a legjobb fegyvereknek tartják, melyet valaha használt az USA hadserege. A fegyver beállítható volt félautomata, vagy automata üzemmódra, de az első modellek csak kétféle automata tüzelési móddal rendelkeztek (lassú:300-450 lövés/perc; gyors 500-650 lövés/perc), és nem volt rajtuk félautomata mód. Mindkét verziót széles körben alkalmazták a szövetségesek a második világháborúban. (Később a vezetés nyomására a legtöbbet átalakították, hogy képes legyen a félautomata üzemmódra.)
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 7.62 mm

  • Csőhossz: 501 mm

  • Teljes hossz: 1194 mm

  • Tömeg: 8,35 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 550 lövés/min + félautomata üzemmód

  • Torkolati sebesség: 853,4 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 20 töltényes tár. (A csere ideje 2-4 mp, harc közben átlagosan 6-8 mp)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább