„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FP-45 Liberator ellenálló pisztoly

Az ötlet egy lengyel katonai attasétól származik, aki az ellenállás dolgát akarta megkönnyíteni. Elmélete szerint ha az ellenálló harcos egy ellenséges katonát meg tud ölni, annak fegyverével folytathatja a harcot. Tehát minden ellenállót fel kell szerelni olyan eszközzel, hogy legalább egy németet ártalmatlanná tehessen. Ehhez olcsó, gyorsan gyártható fegyverre volt szükség.

LiberatorPistol

Az ötlet 1942 márciusától valósult meg. A gyártást a General Motors lámpagyártó üzemére bízták. Annyira titkos volt a projekt, hogy a fegyvert jelzőeszközként gyártották, de még az alkatrészeket is fedőnév alatt készítették, az ütőszeget például „irányító rúdnak” írták hivatalosan.

A pisztolyokat tömegesen tervezték ledobni a megszállt Európa felett, olyan tömegben, hogy a németeknek esélyük se legyen mindet összegyűjteni. Ezzel a német harci morálra is csapást akartak mérni, hiszen elméletileg bármelyik civilnél lehetett volna lőfegyver – ha a tervet végrehajtották volna, Azonban Eisenhower nem látta ennek a praktikumát, így a félmillió legyártott Liberatorból mindössze 25 ezret juttattak el Angliába, és ezek végül is eljutottak a francia ellenálláshoz.

LiberatorPistol001

A pisztoly sajtolt fém alkatrészekből épült fel. Csöve huzagolatlan, így hatásos lőtávolsága a hét métert is alig haladta meg, az erős .45 ACP lőszer ellenére…ugyanis a huzagolatlan cső miatt a lövedék nem tartotta tovább az irányát. De mivel nagyon kis távolságú harcra szánták ezt nem vették figyelembe, az olcsóság és egyszerűség fontosabb szempont volt.

Liberator pisztoly készlet

A markolatban a lőszereket csak tárolni lehetett, a fegyver maga egylövetű volt. Minden lövés után egy fa pálcával kellett az üres hüvelyt kilökni a csőből, és azután újratölteni. A forrasztással rögzített alkatrészek miatt 50 lövésnél többet egyetlen példány sem bírt ki, de átlagosan 10-15 lövés után szétestek a pisztolyok. Emiatt „gyapjúpisztolynak” is nevezték a Liberatort. Nem meglepő, hogy fegyveres erőknél fel sem merült a típus rendszeresítése…

Liberator pistol

A Liberatorokat papírdobozban dobták le. A doboz tartalmazta a fegyvert, az újratöltéshez szükséges fa pálcát, 10 db .45 ACP töltényt, és egy rajzos, képregény-szerű használati utasítást, hogy nyelvi nehézségek se merülhessenek fel a felhasználók körében.

A nem ledobott példányokat a háború végén megsemmisítették, s mivel a harcot megjárt fegyverek elhasználódása rendkívül gyors volt, mára mutatóba maradt meg pár példány. Ezek a gyűjtők körében keresettek.

 

Technikai adatok:

  • Súly: 450 g

  • Hossz: 141 mm

  • Csőhossz: 100 mm

  • Torkolati sebesség: 250 m/s

  • Hatásos lőtáv: 7,3 m

  • Lőszer: .45 ACP

Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább