„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

II. világháború - masodikvh.hu

UD M42 géppisztoly

Az United Defense M42 amerikai géppisztolyt az United Defense Supply Corp. fejlesztette ki 1942 és 1943 között, eredetileg azzal a céllal, hogy ezekkel cseréljék le a drága, nehezen gyártható Thompson géppisztolyokat. Bár készült belőle. 45 ACP lőszerrel tüzelő változat is, sorozatgyártásba a 9x19 mm-es Parabellum lőszert használó változat került. Körülbelül 15.000 darab United Defense M42-t gyártottak a háború végéig, ezekkel elsősorban OSS ügynökeit szerelték fel, de sokat szállítottak Kínába is. Képes volt félautomata vagy teljesautomata üzemmódra. A 45 ACP-s változatból csak hat prototípus készült.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm

  • Parabellum Csőhossz: 279 mm

  • Teljes hossz: 820 mm

  • Tömeg: 4,13 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 700 lövés/min

  • Torkolati sebesség : 400 m/s

  • Tár befogadóképessége : 20 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább