„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

UD M42 géppisztoly

Az United Defense M42 amerikai géppisztolyt az United Defense Supply Corp. fejlesztette ki 1942 és 1943 között, eredetileg azzal a céllal, hogy ezekkel cseréljék le a drága, nehezen gyártható Thompson géppisztolyokat. Bár készült belőle. 45 ACP lőszerrel tüzelő változat is, sorozatgyártásba a 9x19 mm-es Parabellum lőszert használó változat került. Körülbelül 15.000 darab United Defense M42-t gyártottak a háború végéig, ezekkel elsősorban OSS ügynökeit szerelték fel, de sokat szállítottak Kínába is. Képes volt félautomata vagy teljesautomata üzemmódra. A 45 ACP-s változatból csak hat prototípus készült.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm

  • Parabellum Csőhossz: 279 mm

  • Teljes hossz: 820 mm

  • Tömeg: 4,13 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 700 lövés/min

  • Torkolati sebesség : 400 m/s

  • Tár befogadóképessége : 20 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább