„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Enfield M1917 tolózáras puska

Nem sokkal az első világháború kitörése után nyilvánvalóvá vált, hogy a brit gyárak nem képesek elég hadipuskát gyártani a csapataik számára. Az angol kormány ezért úgy határozott, hogy amerikai cégeket bíznak meg a gyártással. Már 1915-ben megkezdődött a termelés és a gyárak nagy számban ontották a .303-as kaliberü P14-es puskákat. Amerika a háborúba lépésekor hasonló problémával nézett szembe, az állami fegyvergyárak képtelenek voltak elegendő Springfield M1903-as puskát gyártani. A P14 viszont már több helyen is gyártásban volt, ezért egyszerűen átalakították az amerikai. 30-as kaliberre és "US Rifle, .30 caliber, Model of 1917" néven rendszeresítették. Gyártásának rövid két éve alatt több mint két millió példány készült belőle, így a legtöbb amerikai katona ezzel volt felszerelve az európai hadszintéren. A háború végén a hadsereg úgy döntött, hogy a Springfield M1903-at tartja meg, az M1917-eseket pedig a raktárak mélyére száműzték. A második világháborúban ezek igen jól jöttek, és nagy mennyiségű Enfield M1917-t szállítottak Angliába, ahol a Home Guard-ot fegyverezték fel ezekkel a puskákkal, de a távolkeleti hadszintéren is bevetésre kerültek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: .30 (7,62 mm)

  • Csőhossz: 660 mm

  • Teljes hossz: 1175 mm

  • Tömeg: 4,08 kg

  • Tűzgyorsaság: 18 lövés percenként

  • Torkolati sebesség: 823 m/s

  • Tár befogadóképessége : 5+1 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább