„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Browning Hi-Power pisztoly

John Moses Browning a Hi-Power tervezésekor a saját maga által tervezte Colt M1911-ből indult ki, azonban egy annál egyszerűbb szerkezetű, és nagyobb tárkapacitású fegyvert kívánt létrehozni. A legfontosabb módosítás, hogy a zárolást megváltozatta és 9 mm-es Parabellum lőszerre tervezte. Mindkét fegyveren rövid csőhátrasiklásos, billenőcsöves reteszelést találunk. Ez a mozgó alkatrész igen nagy igénybevételnek van kitéve, élettartama korlátozott. A Browning Hi-Power-en viszont a kireteszelést a csőszakáll ferde kimunkálása teszi lehetővé. Ezzel a zseniális megoldással Browning alaposan leegyszerűsítette a szerkezetet, és megspórolt egy nagy terhelésnek kitett, mozgó alkatrészt. Ezt a reteszelést azóta is Browning-FN néven emlegetik. A Browning Hi-Power pisztoly eredeti neve Grande Puissance volt, mely nagy teljesítményt jelent, ezért általában angolra fordítva Hi-Powerként nevezik a pisztolyt. De ugyancsak ismert még Browning M35, M1935, HP, High Power, P35 néven is. A második világháború alatt a szövetségesek és a tengelyhatalmak egyaránt rendszeresítették és használták. A szövetségesek (illetve a Brit Nemzetközösség) legnagyobb ellátója a kanadai John Inglis & Co. volt, míg a németek részére a megszállt Franciaországban működő Manurhin is gyártotta a Hi-Powereket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm

  • Parabellum Csőhossz: 118 mm

  • Teljes hossz: 197 mm

  • Tömeg: 0,91 kg

  • Torkolati sebesség: 350 m/s

  • Tár befogadóképessége: 13+1 töltény

  • Elméleti tűzgyorsaság: 18-20 lövés percenként

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább